Quantcast

Nejstarší ruský satelit vyřazen z provozu

| redakce | tisk

Ruský telekomunikační satelit Express A4, vynesený na orbitální dráhu v roce 2002, byl vyřazen z provozu. Družice pracovala 2,5krát déle, než se původně plánovalo. Satelit měl podle informací z roku 2006 fungovat jen do roku 2009.

Jeho nástupcem bude Express AMU7, který dosáhne své pozice 145°E v roce 2021.

Satelit Express A4 byl vypuštěn do vesmíru v červnu 2002. Šlo o nejstarší ze stávajících ruských telekomunikačních satelitů. Předpokládaná životnost této družice byla pouze 7 let - pracovala na pozici 14°W. Podle webové stránky operátora RSCC je v současné době ve flotile provozovatele 10 satelitů.

Express A4 zmizel z flotily, ačkoliv na podzim pracoval na geostacionární dráze (35 786 km) na pozici 145°E. Podle satelitní služby pozorování objektů na orbitu, satelit Express A4 se nachází již nad geostacionární dráhou v oblasti Atlantského oceánu. Tento přesun je typický pro satelity, které jsou vyřazovány z provozu a přesunuty na hřbitovní dráhu, kde zůstávají navždy, aniž by byly ohroženy jiné vesmírné objekty.

Místo satelitu Express A4 se nyní vyrábí nástupce Express AMU7. Dříve bylo oznámeno, že vypuštění družic Express 80 a Express 103, které měly být původně vyneseny na konci března 2020, budou dopraveny do vesmíru až koncem května z důvodu odhalení vadných šroubů v konektoru rakety Proton M. Vypuštění rakety Proton M se satelity Express AMU3 a Express AMU7 je naplánováno na rok 2021.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články